בחורף עומדות תשתיות הבית למבחן אמת. מה צריך לבדוק וכיצד משפרים את עמידות הבית במהלך העונה הקרה?
מזג האוויר הסוער והגשמים הרבים המאפיינים את החורף הנוכחי עלולים לחשוף את קיומם של ליקויים חיצוניים ופנימיים ברחבי הבית – בימים שלאחר הגשם מופיעים לפתע כתמי רטיבות על הקירות, הצבע מתקלף ומים מצטברים במסילות החלונות. מה עושים? מספר בדיקות פשוטות יאפשרו לכם לגלות את האזורים המועדים לפורענות, לטפל בהם ולמנוע נזקים נוספים.
את רוב הבדיקות ניתן לבצע ללא מכשור מיוחד או ידע מוקדם, אבל את הטיפול בתקלה, בייחוד אם מדובר בחשמל, השאירו לאנשי מקצוע מוסמכים.
בדיקות מחוץ לבית
גג – על מנת למנוע דליפות וחדירת מים לתוך הבית, בדקו האם שכבת האיטום על הגג שלמה ואחידה, ללא סדקים או פגיעות ניכרות לעין. ניקוז לקוי או שקעים בציפוי הגג יגרמו להיווצרות שלוליות מים שעשויים לחלחל אל התקרה ולגרום לכתמי רטיבות ועובש על הקירות, התנפחויות והתקלפויות צבע בתקרה, ריח עובש לא נעים וסדקים בקירות. לצורך חידוש האיטום של הגג ישנן שלוש שיטות נפוצות: יריעות ביטומניות הרווחות בבנייה מודרנית, זפת ביטומנית המוכרת כ"זפת חמה" – שיטה ותיקה ופופולרית לאיטום חוזר, או שימוש בחומרים אקריליים.
פתחי ניקוז – פתחי הניקוז מאפשרים למי הגשמים להתנקז מהגג כדי שלא יווצרו שלוליות. על מנת שניקוז המים יתבצע כהלכה, וודאו כי פתחי הניקוז אינם סתומים על ידי עלים ופסולת. טאטאו את הגג וסלקו פסולת שהצטברה בפתחים. כדי לשמור על פתחי ניקוז נקיים מומלץ להתקין רשתות על הפתחים.
מרזבים – מרזבים עשויים מחומרים מגוונים בעלי עמידות משתנה לחלודה ופגעי מזג אוויר. יש להם תפקיד חשוב בניקוז מי הגשמים ולכן חשוב לוודא את שלמות צינור המרזב לכל אורכו ולבדוק שאינו חלוד או מתפורר. אם מתגלים בו סדקים או חורים – החליפו את החלק הפגום. בשביל לבדוק שהמרזב אינו סתום, השחילו צינור לאורכו והזרימו מים בעוצמה נמוכה. הזרמת המים מסייעת בניקוי המרזב מבפנים ותאפשר לכם לגלות האם המרזב מתפקד כנדרש. אם צומחים עצים בקרבת המרזב, רצוי לגזום אותם כדי שהעלים הנושרים לא יסתמו את הצינור והפתחים.
דוד שמש – דודי השמש פועלים במהלך החורף באופן אינטנסיבי על מנת לספק מים חמים לכל בני הבית. חיוני לבדוק את אטמי הברזים בקולטי השמש ולוודא שלא התייבשו כדי למנוע נזילות ובזבוז מים. מומלץ לנקות עם מטלית יבשה ורכה את משטח הזכוכית של קולט השמש ולהסיר את האבק שהצטבר עליו במהלך הקיץ והסתיו כדי לשפר את יכולת קליטת אור השמש המתמעט בחורף. לא פחות חשוב לטפל בדוד השמש מבפנים ולנקות את שכבת האבנית שמצטברת וגורמת בזבוז אנרגיה ואף עשויה להוביל לשריפת גוף החימום.
קירות חיצוניים – סדקים חיצוניים בקירות הבית עלולים לפגוע בבידוד הבית ומאפשרים חדירה של לחות ורטיבות. לשם איטום מחדש נדרש להסיר את הציפוי המתקלף, להרחיב את הסדקים ולאחר מכן למלא אותם בפוליאורטן מוקצף, חומר גמר ולסיום צבע. למניעת לחות בקירות חיצוניים, מומלץ להשתמש בציפוי שקוף דוחה גשם, המונע חדירת רטיבות מבחוץ, אך גם מאפשר לקיר "לנשום" ולנדף את הרטיבות.
גגות רעפים – את הבדיקה של שלמות הרעפים מומלץ לבצע בשעות היום באמצעות התבוננות ברעפים ואיתור מוקדי כניסה של קרני אור המעידים על איטום לקוי בין הרעפים. חשוב לשים לב לרעפים שזזו ממקומם או נסדקו וצריך להחליפם. על פי התקן הישראלי חובה לעגן כל רעף רביעי באמצעות ברגים או קשירה.
ארונות חשמל – ארונות חשמל שממוקמים מחוץ לבית וחשופי לפגעי מזג אויר, מהווים סכנה בטיחותית במידה ואינם אטומים כראוי. חיוני לוודא שהארונות לא מאפשרים חדירת מים פנימה וניתנים לנעילה. במידה והיו קפיצות נתיכים בחורף הקודם, יש לקרוא לחשמלאי לבדיקה מונעת.
בדיקות המתבצעות בתוך הבית
מרתפים וחדרים לחים – כדי למנוע היווצרות טחב במרתפים ובחדרים החשופים ללחות, מומלץ לצבוע את הקירות בצבע מונע המכיל חומרים פעילים מיוחדים המעכבים את צמיחת הטחב והיווצרות העובש על פני שכבת הצבע בקירות. בנוסף, ניתן לשים בחדרים אלו מתקן פלסטיק המכיל גבישים סופחי לחות, הפועל ללא חשמל למשך כחודשיים-שלושה. הגבישים סופגים את הלחות ומותירים את החדר יבש ונעים. לאחר כשלושה חודשים יש לרוקן את מתקן הפלסטיק ולמלאו מחדש.
איטום חלונות – בבואכם לבדוק את מצב חלונות הבית שימו לב לנקודות החיבור בין משקוף החלון לבין הקיר החיצוני. במקרה של סדקים, מקלפים את חומר האיטום הישן ומורחים דבק פליאוריתני האוטם ביעילות. כדי למנוע הצטברות מים במסילות החלונות חשוב לנקות את פתחי ניקוז בפרופיל המסילה ולוודא שאינם סתומים.
מזגן – לאחר חודשי הקיץ בהם פעל המזגן באופן אינטנסיבי, חשוב לנקות ואף להחליף את מסנני המזגן. ניקוי או החלפה של מסננים מאפשר זרימה קלה יותר של אוויר וחוסך בחשמל. לאחר ההחלפה מומלץ להפעיל את המזגן על חימום ולוודא שהוא מחמם כראוי.
חורף חם ויבש!
Comments